Livanjski sir

Livanjski sir je veliki livanjski brend. Zahvaljujući svom vrhunskom okusu osvojio je nebca ljudi širom svijeta. Njegova tajna nije u recepturi po kojoj se pravi, iako i ona ima svoju specifičnu i zanimljivu povijest, već u kvaliteti mlijeka od koga se pravi.

Gdje kupiti livanjski sir?

Doći u Livno a ne probati livanjski sir je kao otići u Rim a ne vidjeti papu. Danas postoji lijepo uređeno prodajno mjesto za livanjski sir na lokaciji:

https://goo.gl/maps/oAsGFqckgcvaVgebA

Ovdje možete kupiti izvorni livanjski sir, od prve mljekare koja ga je počela proizvoditi. Postoje i drugi proizvođači čija kvaliteta ne zaostaje za originalnim livanjskim sirom. Tako da, ako kupite i kod drugih, nećete puno pogriješiti.

Zašto je livanjski sir tako dobar?

Mnogi u svijetu prodaju priču o recepturi za proizvodnju sira. Receptura je bitna jer se bez nje ne može napraviti sir. Međutim, u današnje vrijeme ništa nije tajna, pa tako ni recepture za proizvodnju sira. Ipak, livanjski sir ne možete napraviti nigdje drugo nego u Livnu. Njegova tajna nije u recepturi.

Svaka biljka ima svoje dnevne i godišnje cikluse. Prolazeći kroz te cikluse količina aromatičnih tvari u biljci se značajno mijenja. Tako nije svejedno hoćete li je ubrati u toku dana ili u toku noći, ujutro ili u 1h popodne. Isto tako, na količinu aromatičnih tvari u biljci utječe količina sunca i vlage kojoj je izložena. Probajte ubrati mladi luk nakon višednevnih kiša, pa onda probajte isti taj luk, sa iste zemlje, nakon nekoliko uzastopnih sunčanih dana bez kiše. Vidjet ćete da to nije isti luk. Ovaj nakon sunčanog razdoblja je puno ljući. U njemu je puno više aromatičnih tvari nego u onom nakon kišnog razdoblja.

Livanjsko polje, kao najveće kraško polje u Europi, dugo je oko 70 km i sa svih strana okruženo planinama i beskrajnim raznovrsnim pašnjacima, očišćenim livanjskom burom. U bivšoj Jugoslaviji Livno je drugi grad po broju sunčanih dana. Upravo to, livanjsko sunce, daje mlijeku sa tih pašnjaka tako snažnu aromu, koja se onda prenosi u livanjski sir.